Avrupa Konseyi Çalışma Ziyareti

İnsan Hakları Kentleri Projesi kapsamında Avrupa Konseyi ile İşbirliği

İnsan Hakları Kentleri Projesi kapsamında, 4-5 Mart 2019 tarihlerinde, Research Worldwide İstanbul  tarafından Avrupa Konseyi, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Raoul Wallenberg Enstitüsünü (RWI) bir araya getiren iki günlük bir çalışma ziyareti düzenlendi. İnsan hakları kentleri çerçevesinde yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmek ve üç kurum arasında işbirliği çerçevesi geliştirmeyi hedefleyen ziyaret Strasbourg’da Avrupa Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Avrupa Konseyi’nden İnsan Onuru, Eşitlik ve Yönetişim Departmanı, Demokratik Yönetişim Dairesi, Cinsiyet Eşitliği Dairesi, Programlar Genel Müdürlüğü ve Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi temsilcilerinin yer aldığı toplantıda İsveç’ten RWI Kapsayıcı Toplumlar Takım Lideri, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Vekili, Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Hukuk Müdürlüğü temsilcileri, Research Worldwide İstanbul temsilcileri ile Proje Akademik grup temsilcileri katıldı.

Proje ve insan hakları kentleri göstergelerine ilişkin sunumların ve geri bildirimlerin yer aldığı toplantı programında Avrupa Konseyi yetkilileri tarafından iyi yönetişim, toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürlerarası şehirler ve çocuk hakları konularında aşağıda yer alan başlıklarda sunumlar yapıldı.

• Avrupa Konseyi standartları ve araçları

• İyi Yönetişim ilkeleri ve araçları

• Avrupa Konseyi’nin faaliyetleri genelinde insan hakları ve cinsiyet eşitliği

• Yerel yönetimler için iyi uygulamalar ve liderlik gelişimi programları

Avrupa Konseyi ziyareti, kurumlar arasında karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımına, verimli tartışmalara ve geribildirimlere imkan tanımasının yanı sıra proje kapsamında kurumlararası yerel yönetimlere yönelik ortak programlar gerçekleştirilmesi yönünde işbirliğinin temellerini attı.  İnsan hakları kenti perspektifi ile  iyi yönetişim programlarını değerlendirmek, insan haklarına kentileri yolunda yerel yönetimlerin kapasitesinin geliştirilmesinin bir parçası olarak liderlik gelişimi ve iyi uygulama programlarını başlatmak için birlikte çalışma yönünde uzlaşma sağlandı. Önümüzdeki günlerde İnsan Hakları Kentleri Projesi kapsamında yerel yönetimler için liderlik akademisi programı ile somutlaşacak işbirliğinin, 2020 yılında da gelişerek ortak programlar ile devam etmesi öngörülüyor.