Engellilik Çalışmaları Güz Okulu

Engellilik Çalışmaları Güz Okulu lisansüstü düzeyde engellilik çalışmaları alanında araştırma yürüten ya da yürütmeyi planlayan öğrencilere yönelik bir eğitim programıdır. Okul Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Research Worldwide Istanbul ortaklığıyla düzenlenmektedir.

Güz Okulu ile katılımcılara hukuk, eğitim bilimleri, sosyal politika, siyaset bilimi, sosyoloji, mimarlık, tıp, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve psikoloji gibi engellilik çalışmaları açısından önemli disiplinlerin engelliliğe yaklaşımlarına ilişkin perspektif kazandırması hedeflenmektedir. Programda farklı disiplinlerden engellilik alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin katkılarıyla, engellilik kuramları ve modelleri, engelliliğin farklı disiplinlerde ele alınış biçimleri, engelli hakları yaklaşımını araştırma kurgusu, yöntem ve analize eklemleme yolları ele alınacaktır. Eğitimin son gününde ise katılımcılar araştırma önerilerini sunacaklar ve öğretim üyeleri ile diğer katılımcılardan geri bildirim alacaklardır.

Eğitim ücretsizdir ve eğitim dili Türkçe’dir. Eğitim toplum 9 ders (9 saat süren video dersler) ve katılımcı sunumlarını içeren iki tam gün süren oturumlardan ibarettir. Eğitimin tüm aşamalarına tam katılım göstermek zorunludur. Güz Okulu, bu sene, COVID-19 salgını sebebiyle uzaktan eğitim yoluyla yapılacaktır. Programın eğitsel materyelinin tümüyle erişilebilir olması için azami çaba gösterilecektir. Eğitim programı engelliliğe insan hakları yaklaşımını esas almaktadır. Araştırma özetlerinin insan hakları yaklaşımı ile uyuşmayan herhangi bir biçimde ayrımcı bir dil, yaklaşım ve yöntem içermemesi gerekmektedir.

Eğitim kadrosu:

·      Beyza Ünal (Klinik Psikoloji, Engelli Kadın Derneği)

·      Dikmen Bezmez (Sosyoloji, Koç Üniversitesi)

·      Engin Yılmaz (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı, Boğaziçi Üniversitesi)

·      Göksenin İnalhan (Mimarlık, İstanbul Teknik Üniversitesi)

·      Hande Sart (Eğitim Bilimleri, Boğaziçi Üniversitesi)

·      İdil Işıl Gül (Hukuk, İstanbul Bilgi Üniversitesi)

·      Nurseli Yeşim Sünbüloğlu (Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Özyeğin Üniversitesi)

·      Resa Aydın (Tıp, İstanbul Üniversitesi)

·      Volkan Yılmaz (Sosyal Politika, Boğaziçi Üniversitesi)

Başvuru:

Engellilik alanında tercihen sosyal bilimler alanında lisansüstü düzeyde akademik araştırma yapmaya istekli, yüksek lisans/doktora öğrencisi ya da yeni kabul almış adaylar, 20 Temmuz 2020 tarihine kadar aşağıda bulunan başvuru formunu doldurmalıdır. Adayların, engellilik alanında 600 kelimeyi geçmeyecek şekilde araştırma özeti yazmış olmaları ve başvuru formuna bu araştırma özetini ekleyip göndermeleri beklenmektedir.

Online Başvuru formu: https://tr.surveymonkey.com/r/2020guzokulu